Projekat EF1
Strana 1 od 2 • Delite •
Strana 1 od 2 • 1, 2 
Projekat EF1
Prilično sam se iznenadio otkrivanjem podforuma za električna vozila ovde, u sastavu nekog domaćeg foruma. Već nekoliko godina istražujem elektro pogon i ponešto napravim.

Možda se neko seća jedne emisije 5kazanja u kojoj sam učestvovao sa ovim gore kartingom. Sada pravim nešto mnogo zanimljivije. Pokušaću da ostvarim svoj, i ne samo svoj, dečački san. Napraviću svoju formulu 1. i to formulu koja će imati električni pogon.

Možda se neko seća jedne emisije 5kazanja u kojoj sam učestvovao sa ovim gore kartingom. Sada pravim nešto mnogo zanimljivije. Pokušaću da ostvarim svoj, i ne samo svoj, dečački san. Napraviću svoju formulu 1. i to formulu koja će imati električni pogon.

ivans- OHV 903
- Broj poruka: 17
Datum upisa: 06.10.2010
Re: Projekat EF1
Posto se ja slabo razumem u elektroniku, ja se necu mesati u vezi toga, ali bih pitao nesto meni interesantnije ako je moguce.
Da li ovo pravis samo za sebe ili postoji mogucnost da se to i koristi u neke konkretne svrhe?
I kakve trapove, kocnice, gume, felne planiras da koristis, i kako ce odprilike izgledati skoljka?
Mislim jer ides bas u smeru F1 ili ce to ipak vise biti kao ariel atom, samo na elektropogon?
Predpostavljam da ova pitanja nisu bas ona koja si ocekivao, pa necu zameriti ako ne odgovoris...
Da li ovo pravis samo za sebe ili postoji mogucnost da se to i koristi u neke konkretne svrhe?
I kakve trapove, kocnice, gume, felne planiras da koristis, i kako ce odprilike izgledati skoljka?
Predpostavljam da ova pitanja nisu bas ona koja si ocekivao, pa necu zameriti ako ne odgovoris...
0-100: <12.5s
Max: 153>km/h
KS/rpm: 69/5750
Max rpm: 6250

YUgisa- N2O
- Broj poruka: 12779
Godina: 22
Datum upisa: 08.03.2008
Izgled će biti baš kao F1, odnosno koliko uspem da ga iskopiram i izlijem od poliestera. Diferencijal je od bmw-a, ogibljenje je direktna kopija nešto starijeg tipa suspenzije kakva se koristila na F1 do pre desetak godina, ako se ne varam. Koristim poseban softver za podešavanje istog, a u tome mi pomeže i jedan inžinjer.
Kočnice standardne, doboš nazad, disk napred. To uvek mogu menjati.
Felne.. videću da kupim neke alu.
Svrha... Svrha je čista egzibicija. Želim da vozim električnu formulu.
Kočnice standardne, doboš nazad, disk napred. To uvek mogu menjati.
Felne.. videću da kupim neke alu.
Svrha... Svrha je čista egzibicija. Želim da vozim električnu formulu.

ivans- OHV 903
Je li druže,a kako misliš ti da registruješ ovo čeljade za ulicu?
Ako praviš za sebe i svoje dvorište onda okej,ali ako ceš da izađeš na ulicu onda ce biti zajebano?
Ako praviš za sebe i svoje dvorište onda okej,ali ako ceš da izađeš na ulicu onda ce biti zajebano?

Avram '90- SOHC 1581 i.e
- Broj poruka: 3600
Godina: 21
Datum upisa: 29.08.2010
Već me znaju cenjeni policajci sa onim prvim kartingom
Dopalo im se.
Registracija nije nemoguća ali verovatno neću ići na homologaciju. O tome ima vremena razmišljati i eventualno ugraditi ručnu, kao i sve ostale propisane sisteme.
A i ako se desi da me zaustavi neki uvrnuti policaj, šta će napisati u prijavi? Da je zaustavio radi kontrole formulu 1 ?
Mislim, nije nemoguće, ali ako će da piše, neka piše.
Dopalo im se.Registracija nije nemoguća ali verovatno neću ići na homologaciju. O tome ima vremena razmišljati i eventualno ugraditi ručnu, kao i sve ostale propisane sisteme.
A i ako se desi da me zaustavi neki uvrnuti policaj, šta će napisati u prijavi? Da je zaustavio radi kontrole formulu 1 ?
Mislim, nije nemoguće, ali ako će da piše, neka piše.
ivans- OHV 903
Mozda ja nisam bas prvo dobro shvatio ovo F1, kopija ovih novih ili ipak malo starijih forumla?
Pitam zbog izgleda
I sto dobos? Mislim ako neces ici na homologaciju onda rucna nije potrebna pa moze da se i ugradi sasvim prost sistem disk kocnica ko i napred bez rucne

YUgisa- N2O
Kopija novih modela, svakako. Imam pozadi glavčine od bmw-a predviđene za doboš. Neću sad njih menjati. Imam brdo važnijeg posla, ali i manjak (tačnije-nedostatak) od par hiljada e. za pogon...

ivans- OHV 903
Ajde opiši malo preformanse automobila ili kako da ga već nazovem? Zujalica? Shalim se!

Avram '90- SOHC 1581 i.e
Jo, pa dobro, ja dajem samo predlog
Ne znam kojih dimenzija planiras kocnice, ali mozda bi trebao da razmislis onda i o kupovini nekih 13" ko i na pravoj formuli (ako se nevaram tolike imaju) slicnog dizajna kao njihove
I onda neke slikove postaviti na njih kao sto sada voze
Inace moram pitati tri stvari, prvo visina tj koliko ce biti formula odvojena od tla (predpostavljam da ces ipak nekad provozati), resenje za volan i hoce li imati dasku ko prave formule ispod vozaca?
Inace moram pitati tri stvari, prvo visina tj koliko ce biti formula odvojena od tla (predpostavljam da ces ipak nekad provozati), resenje za volan i hoce li imati dasku ko prave formule ispod vozaca?

YUgisa- N2O

Visinu mogu podešavati kako hoću. Sad je tako.
Pogon.. Verovatno ću kupiti motor iz nekog većeg električnog viljuškara. Već sam našao nešto ali mnogo traže. Bilo bi dobro da nabavim motor iz nekog trolebusa
Za akumulatore me ne pitajte. Komad specijalnog za tu namenu je 12000din. Treba minimum šest komada.

ivans- OHV 903
A preformanse?

Avram '90- SOHC 1581 i.e
Hahahaha pa to je vise nego moj Yugo
Pa sretno u projektu
Pa sretno u projektu

YUgisa- N2O
Kada bih nabavio nešto iz ove palete http://www.evolveelectrics.com/Netgain%20Motors.html kao i odgovarajuće Lithium iron phosphate baterije. Tu dolazi i kontrolna jedinica sa touch screen displejom... Mogu slobodno reći da mi je zagarantovano 10s na 400m
(samo prvo spremim kofer..)
(samo prvo spremim kofer..)
Poslednji put izmenio ivans dana Čet 07 Okt 2010, 20:57, izmenio ukupno 2 puta

ivans- OHV 903
Kao što sam rekao. Mogu podešavati visinu, i to uraditi za deset minuta. Može biti 1cm od zemlje.

ivans- OHV 903
Koliki uspon moze da savlada ovaj karting?

CyberianIce- SOHC 1298
- Broj poruka: 441
Godina: 27
Datum upisa: 05.08.2010

Želim ti puno sreće i uspeha u ovom projektu! Kad sve završiš, bićeš Know-How.

Petar- SOHC 1372 EFI
- Broj poruka: 1857
Godina: 29
Datum upisa: 27.10.2008

CyberianIce ::Koliki uspon moze da savlada ovaj karting?
Nemam pojma, u ravnici sam. Išao je 60kmh, i od nule do 60 je bilo konstantno ubrzavanje. Imao sam problema sa preklizavanjem kajiša. Kada ga stegnem da ne preklizava, imam jedno ubrzavanje sa solidnim lepljenjem na sedište. Posle se opet istegli kajiš.
Sad svakako neće biti kajiša nego direkt na dif.
Hvala Petar. Biće mnogo toga kad završim

ivans- OHV 903
svaka čast za trud i ideju ali jesi li siguran u varove ako su kao na onoj slici sa metrom
zivadin84- OHV 903
- Broj poruka: 15
Datum upisa: 02.10.2010
Apsolutno. Prebrušen je pa možda izgleda čudno. Imam co2 od 380A i klasični sa diodama da bi vario bazom. Taj ima 370A. Mrcina ko omanji zamrzivač
Biće tu svakako još mnogo ojačavanja, triangulacije...
Biće tu svakako još mnogo ojačavanja, triangulacije...

ivans- OHV 903
Usput.. pravim ja i ovakve stvari: 
Jedino što može da krepa je traktor koji to vuče

Jedino što može da krepa je traktor koji to vuče

ivans- OHV 903
To na slici mi liči na "Lepu Drljaču". 
Usput, pogledao sam malo one motore u linku, koji si stavio. Nešto su mi male efikasnosti. Jesu li to sve DC motori?

Usput, pogledao sam malo one motore u linku, koji si stavio. Nešto su mi male efikasnosti. Jesu li to sve DC motori?

Petar- SOHC 1372 EFI

U principu, svi redni dc motori imaju malo manje iskorištenje. Imaju namotaje i u statoru koji takođe troše struju, a mogli bi biti magneti umesto njih. Sa magnetima bi iskorištenje bilo znantno bolje ali bi obrtni momenat bio malo manji. Ipak su obični redni dc pravi izbor za trkanje. Za ekonomiju ili sa magnetima ili trofazni.

ivans- OHV 903
Pa da, tako to ide sa rednim. Ali tu su i četkice i kolektor... No dobro, šta je tu je. Jedino ako imaš živaca i vremena, onda možeš staviti i AC trofazni, pa imaš trkačke performanse i bolji stepen korisnog dejstva.
Mi još uvek gledamo šta ćemo sa motorima sa PM, jer su oni izgleda jedino rešenje za IE4, koje nas čeka kroz nekih 10 godina. Mada, možda od nove godine ne budemo više imali male motore, pa čitav taj razvoj dajemo nekom drugom.
Kako ćeš rešiti ptoblem upravljanja motorom? Može li malo priče oko toga?
Mi još uvek gledamo šta ćemo sa motorima sa PM, jer su oni izgleda jedino rešenje za IE4, koje nas čeka kroz nekih 10 godina. Mada, možda od nove godine ne budemo više imali male motore, pa čitav taj razvoj dajemo nekom drugom.
Kako ćeš rešiti ptoblem upravljanja motorom? Može li malo priče oko toga?

Petar- SOHC 1372 EFI

Naravno. Koristiću PWM kontroler i polako prikupljam informacije za njegovu gradnju. Može da se kupi i to mi je druga opcija. Proizvodi ga jedna firma u Ns koja radi remont el. viljuškara. Trofazni motori su dobri za iskorištenje, samo, ne kupuje mi se frekventni regulator za tu snagu koja će meni trebati. Ovih sa magnetima ima samo u obliku malih HUB motora, barem kod nas.
Želeo bih da vas obavestim da će u Beogradu uskoro biti osnovano udruženje građana za razvoj el. vozila u Srbiji. Svako ko je zainteresovan, može mi se javiti na pp. Takođe, za par meseci kada moje vozilo stane na točkove, biće podignut sajt sa forumom za istu namenu.
Želeo bih da vas obavestim da će u Beogradu uskoro biti osnovano udruženje građana za razvoj el. vozila u Srbiji. Svako ko je zainteresovan, može mi se javiti na pp. Takođe, za par meseci kada moje vozilo stane na točkove, biće podignut sajt sa forumom za istu namenu.

ivans- OHV 903
http://www.youtube.com/watch?v=MaEsPj5vKu0

ivans- OHV 903
Strana 1 od 2 • 1, 2 
Similar topics» tuning and styling projekat tomos bt..
» Projekat EF1
» VW rail buggy projekat
» Buba 68 projekat
» Projekat udruzenja ljubitelja i profesionalaca iz Automobilizma
» Projekat EF1
» VW rail buggy projekat
» Buba 68 projekat
» Projekat udruzenja ljubitelja i profesionalaca iz Automobilizma
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu