Elektricni vs "obican" auto
Strana 1 od 1 • Delite •
Koje gorivo?
Elektricni vs "obican" auto
Evo jednog jednostavnog pitanja-da li biste radije vozili elektricni ili auto na fosilna goriva, ili mozda na neko alternativno gorivo (biodizel, etanol.. koji opet prave CO2) i zasto?
Moje misljenje-elektrika uvek. Razlozi su jednostavni-imaju solidne performanse, tehnologija je sve pristupacnija i sve se vise razvija, cistiji su, daleko jednostavniji za odrzavanje (nema zamene ulja, antifriza, filtera, menjaju se cetkice na el.motoru, jedino je skupa zamena baterija, ali one bi trebale da su dosta trajne-mislim na litijumske, a zamena bi se trebala vrsiti uz popust za reciklazu starih, pa ne bi ni to bilo tragicno previse), jeftiniji za voznju (za punjenje
), tihi...
Naravno, niti je moguce preci preko noci na elektricna kola (jer treba pojacati elektroenergetske sisteme, napraviti "strujne pumpe", kao sto sad ima benzinske, ne moze se ljudima reci "ne smete voziti na fosilna goriva"...), niti je moguce ziveti potpuno bez nafte (sto pomenu YUgisa u drugoj temi), ali se njena upotreba moze smanjiti.
Sto se tice toga da bi se povecalo zagadjenje od elektrana, evo moja logika: mi sad energiju trosimo na proizvodnju goriva (crpljenje sirove nafte, prerada do benzina/dizela, transport vozom/kamionom (znaci, opet dizel ili struja) do prodajnog mesta-pumpe, koef.korisnog dejstva motora koji trosi to gorivo je max.30%). U slucaju masovne upotrebe el.auta, el.energiju umesto do rafnerija i sredstava transporta saljemo u domacinstva ili javne "pumpe", tj.stanice za punjenje, i nju onda trosi motor ciji je koef.k.dejstva preko 90%. Dakle, mnogo su manji gubici u transportu, a mnogo veci procenat se pretvori u koristan rad. Tacno, trebalo bi onda vise elektrana, ali kad se ovo uzme u obzir, mislim da je ipak manje zagadjenje ovako.
Moje misljenje-elektrika uvek. Razlozi su jednostavni-imaju solidne performanse, tehnologija je sve pristupacnija i sve se vise razvija, cistiji su, daleko jednostavniji za odrzavanje (nema zamene ulja, antifriza, filtera, menjaju se cetkice na el.motoru, jedino je skupa zamena baterija, ali one bi trebale da su dosta trajne-mislim na litijumske, a zamena bi se trebala vrsiti uz popust za reciklazu starih, pa ne bi ni to bilo tragicno previse), jeftiniji za voznju (za punjenje
), tihi...Naravno, niti je moguce preci preko noci na elektricna kola (jer treba pojacati elektroenergetske sisteme, napraviti "strujne pumpe", kao sto sad ima benzinske, ne moze se ljudima reci "ne smete voziti na fosilna goriva"...), niti je moguce ziveti potpuno bez nafte (sto pomenu YUgisa u drugoj temi), ali se njena upotreba moze smanjiti.
Sto se tice toga da bi se povecalo zagadjenje od elektrana, evo moja logika: mi sad energiju trosimo na proizvodnju goriva (crpljenje sirove nafte, prerada do benzina/dizela, transport vozom/kamionom (znaci, opet dizel ili struja) do prodajnog mesta-pumpe, koef.korisnog dejstva motora koji trosi to gorivo je max.30%). U slucaju masovne upotrebe el.auta, el.energiju umesto do rafnerija i sredstava transporta saljemo u domacinstva ili javne "pumpe", tj.stanice za punjenje, i nju onda trosi motor ciji je koef.k.dejstva preko 90%. Dakle, mnogo su manji gubici u transportu, a mnogo veci procenat se pretvori u koristan rad. Tacno, trebalo bi onda vise elektrana, ali kad se ovo uzme u obzir, mislim da je ipak manje zagadjenje ovako.

Pedja- SOHC 1372 EFI
- Broj poruka: 1816
Godina: 23
Datum upisa: 05.03.2008

Re: Elektricni vs "obican" auto
Trenutno, ja bih vozio samo na etanol... To mi na danasnjem nivou tehnoloskog razvitka covecanstva zvuci kao najprakticnije resenje...
A kad elekrticna kola uspeju svojim performansama da sustignu pa i da prestignu SUS motore, onda logicno da bih na njih presao... Moje misljenje je, da trenutno el kola nisu prakticna i nisu dovoljno tehnoloski razvijena, tj da su moguca samo ljudima sa ipak malo dubljim dzepom i za voznju po gradu...
A posto se u pocetku povelo pitanje o ekologiji, trenutno mislim da se preteruje sa pricom oko toga kako bi bilo sve lepo i krasno kad bi se umesto automobila sa SUS motorima, vozili elektricni automobili... Mislim da bi mnogo vise pomoglo kad bi se industrija razvila i ogranicilo njeno zagadjenje... Ejr ako vi zabranite rad rafineriji, onda ce biti skup benzin pa ces preci na elektricna kola, a nemozes sad svima pricati da predju u el. kola zato sto ce tako da samnje zagadjenje u nekom mizernom procentu...
Nemozes ni iz cega napraviti sve... Nemoj koristiti drva i ostale prirodne sirovine (reke, jezera...), jer narusavas zemljinu ravnotezu, a nemoj koristiti naftu da bi pravio vestacke matrijale i onda od cega ces da zivis...
A kad elekrticna kola uspeju svojim performansama da sustignu pa i da prestignu SUS motore, onda logicno da bih na njih presao... Moje misljenje je, da trenutno el kola nisu prakticna i nisu dovoljno tehnoloski razvijena, tj da su moguca samo ljudima sa ipak malo dubljim dzepom i za voznju po gradu...
A posto se u pocetku povelo pitanje o ekologiji, trenutno mislim da se preteruje sa pricom oko toga kako bi bilo sve lepo i krasno kad bi se umesto automobila sa SUS motorima, vozili elektricni automobili... Mislim da bi mnogo vise pomoglo kad bi se industrija razvila i ogranicilo njeno zagadjenje... Ejr ako vi zabranite rad rafineriji, onda ce biti skup benzin pa ces preci na elektricna kola, a nemozes sad svima pricati da predju u el. kola zato sto ce tako da samnje zagadjenje u nekom mizernom procentu...
Nemozes ni iz cega napraviti sve... Nemoj koristiti drva i ostale prirodne sirovine (reke, jezera...), jer narusavas zemljinu ravnotezu, a nemoj koristiti naftu da bi pravio vestacke matrijale i onda od cega ces da zivis...
0-100: <12.5s
Max: 153>km/h
KS/rpm: 69/5750
Max rpm: 6250

YUgisa- N2O
- Broj poruka: 12809
Godina: 22
Datum upisa: 08.03.2008
Ae bezi, auto na struju...
BMB rules !!!

BMB rules !!!

Kako elektronicar muva curu ? Kupi joj lemilicu.

Miljan- SOHC 1372 EFI
- Broj poruka: 1639
Godina: 25
Kakav si ti student elektrotehnike (i to jos energetike) kad u to cime bi ti trebalo da se bavis nemas poverenja? 

Pedja- SOHC 1372 EFI

Miljan ::Ae bezi, auto na struju...BMB rules !!!
![]()
Mljane, ajd ti posalji meni tvoju adresu na PM< kad dodjem do 100oktanskog benzina, saljem ti 6l za dz

YUgisa- N2O
Jbg...
imam poverenja, al za drugo, ne za auto. 
imam poverenja, al za drugo, ne za auto. 

Miljan- SOHC 1372 EFI
Videcemo za jedno 10god.na koje gorivo cemo se vise vozati.
A ti Yugisa nemoj da pravis ovde stripove sa smajlijima.
A ti Yugisa nemoj da pravis ovde stripove sa smajlijima.

Pedja- SOHC 1372 EFI

YUgisa ::Mljane, ajd ti posalji meni tvoju adresu na PM< kad dodjem do 100oktanskog benzina, saljem ti 6l za dz
A, to moze uvek...

Miljan- SOHC 1372 EFI
Evo i mene ponovo.
Posle ko zna koliko meseci...
Ajd rekoh da se usudim da malo zacinim supicu. Vidim da se ovde povela rasprava u smeru pouzdanosti i autonomnosti elektricnih vozila, sto ste svi skupa u potpunosti u pravu. U tom grmu lezi zec. Trenutno u Americi postoji jedan institut koji razvija baterije za elektricna vozila. Osnovni zadaci za jednu automobilsku bateriju su medjusobno suprotni. Imamo sledece zahteve - kontrazahteve:
kapacitet - velicina (odnosno masa i zapremina tacnije)
velika struja praznjenja i cesta punjenja - dugotrajnost
veliki stepen korisnog dejstva - cena (odnosno materijali)
Bilo koja vrsta baterije moze posluziti za vozilo. Pitanje je sta zelimo zapravo. Da li da se vozimo duze i sa manjim baterijama, ili da ulozimo malo para, a vozimo ficin kombi za dvoje.
Evo jedne tabele, koja bi mogla da donekle docara stanje sa baterijama od pre cetiri godine:

Dakle, to bi bile baterije. A sta sa motorima? E, tu isto imamo vise opcija, ali sve se vrte oko iste stvari. Jedan tekst iz magistarskog rada jednog mog kolege govori o necem jako zanimljivom:

Kao sto se vidi, ovim tekstom ustanovljavamo neke temelje buduceg razvoja elektromotora za HEV i EV. Trenutno radim razvoj jednog novog motora po patentu Bozidara Ognjenovica iz Subotice, koji se pre neke dve nedelje javio kod nas u firmi sa zahtevom da mu SEVER napravi elektromotor u disk varijanti. Ovo je jedan trenutno jako neefikasan motor i ne pokazuje znakove napretka. Moji neki skromni pokusaji da se ta varijanta motora poboljsa su jos uvek neuspesni. Sustina je da motor treba da pruzi jos manju masu i zapreminu za snagu, koja se na njegovom izlazu trazi. To vam je motor koji jako lici na Teslin ogled sa obrtnim poljem i metalnim jajetom koje se stavi u njega. Zasto Tesla nije pravio takve motore? Pa verovatno zato sto cilindricni motori upravo iz prakticnih razloga daju vecu efikasnost i iskoriscenost od disk motora. Ceo svet danas pokusava da napravi cilindricne motore u disk varijanti, a ne disk motore, ali i ovaj patent nam daje samo jedan od mogucih pravaca razvoja motora za automobile. Zasto disk motor? Ili zasto cilindricni disk motor? Pa sustina je upravo u manjem prostoru. Disk motor se ugradjuje u same tockove motora i smanjuje svoj prostor. Drugim recima povecava prostor za baterije. Kakva je efikasnost motora, koja bi ovde bila potrebna? Naravno, sve preko 90% ulazi u uzi izbor. To je sve jos uvek malo. Ja sam u nekim mojim proracunima uspeo da dodjem i do 95%, ali sam u materijale za motor uracunavao i neke skupocene stvari. Ne zaboravimo da je cena motora u celoj prici oko EV najmanji problem. Problem su baterije.
Uzgred, na glasanju sam stavio opciju TNG, CNG,... Valjda se zna i zasto
I jos nesto oko potrosnje ovog, ili onog: Treba podici kapacitete elektroenergetskog sistema da bi svi vozili EV. To postepeno. Vetar, voda i sunce su jos uvek nezauzdani. Ove kao neke silne vetroelektrane su jos uvek nista. Treba ih postavljati na okeanima, polarnim povrsinama, Ruskim stepama, planinama, nepristupacnim mestima gde vetrovi prosto sibaju. Suncevu energiju koristiti tamo gde nema zive duse... Svaki potok, svaku reku upotrebiti... Ogroman je to proces i ceka nas na izlazu iz svetske krize kao poslednji energetski talas, koji bi trebalo da prezivelima donese blagostanje.
Posle ko zna koliko meseci...
Ajd rekoh da se usudim da malo zacinim supicu. Vidim da se ovde povela rasprava u smeru pouzdanosti i autonomnosti elektricnih vozila, sto ste svi skupa u potpunosti u pravu. U tom grmu lezi zec. Trenutno u Americi postoji jedan institut koji razvija baterije za elektricna vozila. Osnovni zadaci za jednu automobilsku bateriju su medjusobno suprotni. Imamo sledece zahteve - kontrazahteve:
kapacitet - velicina (odnosno masa i zapremina tacnije)
velika struja praznjenja i cesta punjenja - dugotrajnost
veliki stepen korisnog dejstva - cena (odnosno materijali)
Bilo koja vrsta baterije moze posluziti za vozilo. Pitanje je sta zelimo zapravo. Da li da se vozimo duze i sa manjim baterijama, ili da ulozimo malo para, a vozimo ficin kombi za dvoje.
Evo jedne tabele, koja bi mogla da donekle docara stanje sa baterijama od pre cetiri godine:

Dakle, to bi bile baterije. A sta sa motorima? E, tu isto imamo vise opcija, ali sve se vrte oko iste stvari. Jedan tekst iz magistarskog rada jednog mog kolege govori o necem jako zanimljivom:

Kao sto se vidi, ovim tekstom ustanovljavamo neke temelje buduceg razvoja elektromotora za HEV i EV. Trenutno radim razvoj jednog novog motora po patentu Bozidara Ognjenovica iz Subotice, koji se pre neke dve nedelje javio kod nas u firmi sa zahtevom da mu SEVER napravi elektromotor u disk varijanti. Ovo je jedan trenutno jako neefikasan motor i ne pokazuje znakove napretka. Moji neki skromni pokusaji da se ta varijanta motora poboljsa su jos uvek neuspesni. Sustina je da motor treba da pruzi jos manju masu i zapreminu za snagu, koja se na njegovom izlazu trazi. To vam je motor koji jako lici na Teslin ogled sa obrtnim poljem i metalnim jajetom koje se stavi u njega. Zasto Tesla nije pravio takve motore? Pa verovatno zato sto cilindricni motori upravo iz prakticnih razloga daju vecu efikasnost i iskoriscenost od disk motora. Ceo svet danas pokusava da napravi cilindricne motore u disk varijanti, a ne disk motore, ali i ovaj patent nam daje samo jedan od mogucih pravaca razvoja motora za automobile. Zasto disk motor? Ili zasto cilindricni disk motor? Pa sustina je upravo u manjem prostoru. Disk motor se ugradjuje u same tockove motora i smanjuje svoj prostor. Drugim recima povecava prostor za baterije. Kakva je efikasnost motora, koja bi ovde bila potrebna? Naravno, sve preko 90% ulazi u uzi izbor. To je sve jos uvek malo. Ja sam u nekim mojim proracunima uspeo da dodjem i do 95%, ali sam u materijale za motor uracunavao i neke skupocene stvari. Ne zaboravimo da je cena motora u celoj prici oko EV najmanji problem. Problem su baterije.
Uzgred, na glasanju sam stavio opciju TNG, CNG,... Valjda se zna i zasto

I jos nesto oko potrosnje ovog, ili onog: Treba podici kapacitete elektroenergetskog sistema da bi svi vozili EV. To postepeno. Vetar, voda i sunce su jos uvek nezauzdani. Ove kao neke silne vetroelektrane su jos uvek nista. Treba ih postavljati na okeanima, polarnim povrsinama, Ruskim stepama, planinama, nepristupacnim mestima gde vetrovi prosto sibaju. Suncevu energiju koristiti tamo gde nema zive duse... Svaki potok, svaku reku upotrebiti... Ogroman je to proces i ceka nas na izlazu iz svetske krize kao poslednji energetski talas, koji bi trebalo da prezivelima donese blagostanje.

Petar- SOHC 1372 EFI
- Broj poruka: 1861
Godina: 29
Datum upisa: 27.10.2008

Na plin se kuva, na dizel se ore a na benzin se vozi
Glasao sam za benzin ne zato što je najbolji/najčistiji/najbrži/najluđi nego zato što ga ja najviše volim
Dizel i plin su mi uvjek zvučali kao kompromisi- jeftinije se voziš ali nije mi to- to....
Kad čujem za ovaj etanol ili bio-dizel ili kako već uvjek se sjetim Mad Maxa 3 i onih ogromnih farmi svinja i onog jednog nesrećnog radnika koji se rve sa svinjama da bi sakupio dovoljno izmeta za gorivo
Međutim električni automobili bi mogli da budu odlično rješenje... Najviše zbog ekologije... Dugo sam gledao na "zelene" kao na grupu nekih čudaka- kao "šta sad oće ovi mali zeleni, protiv čega oni protestvuju, đe gone"
Ali ljudi su u pravu potpuno, toliko smo već zagadili i razvalili ovu planetu da će sigurno doći dan kada ćemo je potpuno uništiti... Stoga mi se ove električne spravice čine pravi potez i treba raditi na njihovom razvoju...
Neđe sam pročitao da je fabrika "Tesla" proizvela model "Roadster" koji po performansama može da stane uz bok Ferrariju i Lamborghiniju...

Da mi neko ponudi ovog Teslu odmah bi se odrekao benzina, i to ne samo zato što ja gotivim Nikolu Teslu kao svog zemljaka
Glasao sam za benzin ne zato što je najbolji/najčistiji/najbrži/najluđi nego zato što ga ja najviše volim
Dizel i plin su mi uvjek zvučali kao kompromisi- jeftinije se voziš ali nije mi to- to....
Kad čujem za ovaj etanol ili bio-dizel ili kako već uvjek se sjetim Mad Maxa 3 i onih ogromnih farmi svinja i onog jednog nesrećnog radnika koji se rve sa svinjama da bi sakupio dovoljno izmeta za gorivo
Međutim električni automobili bi mogli da budu odlično rješenje... Najviše zbog ekologije... Dugo sam gledao na "zelene" kao na grupu nekih čudaka- kao "šta sad oće ovi mali zeleni, protiv čega oni protestvuju, đe gone"
Ali ljudi su u pravu potpuno, toliko smo već zagadili i razvalili ovu planetu da će sigurno doći dan kada ćemo je potpuno uništiti... Stoga mi se ove električne spravice čine pravi potez i treba raditi na njihovom razvoju...Neđe sam pročitao da je fabrika "Tesla" proizvela model "Roadster" koji po performansama može da stane uz bok Ferrariju i Lamborghiniju...

Da mi neko ponudi ovog Teslu odmah bi se odrekao benzina, i to ne samo zato što ja gotivim Nikolu Teslu kao svog zemljaka

Milan- SOHC 1116
- Broj poruka: 119
Godina: 24
Datum upisa: 13.11.2008
Slazem se sa ovim sto kaze Milan, volim voziti na benzin jer volim da se vozim na benzinu... Dizel i plin jednostavno nisu taj osecaj za filing
Inace bih od trenutnih eletricnih kola koje znam, kupio jedino bas taj Tesla Roadster, iz razloga sto se zove bas Tesla i zato sto je nekih "normalnog" dizajna... Ostala vozila su sva neka izoblicnea kako bi imala bolju aerodinamiku i meni nikakko neizgledaju... I svakako zbog performansi, koje su stvarno upecatljive, i taman za moje potrebe, ubrzanje od 0 do 100 je ako se nevaram 4s, i max brzina 210km/h.
Inace bih od trenutnih eletricnih kola koje znam, kupio jedino bas taj Tesla Roadster, iz razloga sto se zove bas Tesla i zato sto je nekih "normalnog" dizajna... Ostala vozila su sva neka izoblicnea kako bi imala bolju aerodinamiku i meni nikakko neizgledaju... I svakako zbog performansi, koje su stvarno upecatljive, i taman za moje potrebe, ubrzanje od 0 do 100 je ako se nevaram 4s, i max brzina 210km/h._________________
BOYRACER
-MOTORSPORT-
Being second is to be the first of the ones who loose...

YUgisa- N2O
TESLA je tata i nije ni cudo da se automobil sa takvim performansama zove TESLA ROADSTER. Samo sto Teslin koncept automobila nije ovo nego automobil koji ide na nista. Tesla je odavno prerastao industrijsku eru... Ko prezivi narednih 200godina, znace o cemu govorim 

Petar- SOHC 1372 EFI
- Broj poruka: 1861
Datum upisa: 27.10.2008

Sa Milanovi stavom o ekologiji i buducnosti planete se slazem skroz. Na zalost, tako ce biti.
Tesla Roadster je po performansama sjajan, ali i cena mu je malo jaca, mada ipak mislim da vredi toliko, i svakako se ne bih bunio da mi ga daju
, a da mogu da ga priustim, verovatno bih to uradio.
A sto se tice Nikole Tesle, samo cu reci ono sto je moj drug rekao (i bio skroz u pravu)-"Sve sto danas imas i vidis-bandere, svetla, radio, kompjuter, TV... sve je to Tesla".
Tesla Roadster je po performansama sjajan, ali i cena mu je malo jaca, mada ipak mislim da vredi toliko, i svakako se ne bih bunio da mi ga daju
, a da mogu da ga priustim, verovatno bih to uradio.A sto se tice Nikole Tesle, samo cu reci ono sto je moj drug rekao (i bio skroz u pravu)-"Sve sto danas imas i vidis-bandere, svetla, radio, kompjuter, TV... sve je to Tesla".

Pedja- SOHC 1372 EFI

Posto je pitanje sta bi najradije vozili - ja sam glasao za benzin naravno.
Plin i dizel su bolji za dzep trenutno ali...
Ovo sa zagadjenjem i sve ostalo je tacno i slazem se
Elektricna vozila me privuku mozda kada budu pristupacnija i kada punjenje i baterije ne budu kao na 5god starom Siemens C35

Plin i dizel su bolji za dzep trenutno ali...
Ovo sa zagadjenjem i sve ostalo je tacno i slazem se
Elektricna vozila me privuku mozda kada budu pristupacnija i kada punjenje i baterije ne budu kao na 5god starom Siemens C35

djzecky- SOHC 1301
- Broj poruka: 899
Datum upisa: 13.11.2008
Pedja ::A sto se tice Nikole Tesle, samo cu reci ono sto je moj drug rekao (i bio skroz u pravu)-"Sve sto danas imas i vidis-bandere, svetla, radio, kompjuter, TV... sve je to Tesla".
Nemoj zaboraviti i EFI je Tesla, i vrlo sam mu zahvalan sto imam EFI.
for

YUgisa- N2O
YUgisa, i karb je Tesla (mada ne koliko EFI), jer da nije, palili bismo na gurblu. 

Pedja- SOHC 1372 EFI

Similar topics» "unsinkable" WWI battleship, HMS Audacious - National Geographic & History Chanel
» Auto-programi
» Auto otpad
» Koji mp3 za auto kupiti?
» P:Auto programi, servisna uputstva...
» Auto-programi
» Auto otpad
» Koji mp3 za auto kupiti?
» P:Auto programi, servisna uputstva...
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu